Logo Minters

Geen moeten meer, maar zelf willen

Arianne zit ze te trillen op haar stoel. Er spreekt angst uit haar ogen, haar gezicht staat strak. “Ik voel me depressief. Ik heb geen plezier meer in het leven. Het is alsof ik een grote, zware steen in mijn buik heb. Ik zou die in stukjes willen breken hier”, zegt ze.

Met een kop thee in haar hand vertelt ze dat ze een maand geleden is ingestort. “Ik kan niet meer. Ik voel me constant schuldig omdat ik te weinig voor mijn zoon heb betekend!” De paniek is groot.

Moeten

Arianne (56) is de oudste van zeven kinderen en voelde zich vroeger de tweede moeder in het gezin, ook al omdat een broertje gehandicapt was en een zusje ADHD had. “Ik hield me rustig en was behulpzaam. Mijn vader gaf me geregeld een aai over m’n bol. Dat vond ik natuurlijk wel fijn. Ik ben jong getrouwd en Wim en ik hebben vier kinderen gekregen. Onze oudste zoon is manisch-depressief. We hebben een hectische tijd met hem achter de rug; hij is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ik vind het vreselijk dat ik dat blijkbaar niet kon voorkomen. Nu pas ik twee dagen in de week op mijn kleinkind. Dat vind ik heel leuk hoor.” Als ik aangeef dat haar gezicht iets anders lijkt te zeggen, zegt ze: “Het is weer iets wat moet. En ik ben als de dood dat die kleine meid straks ook iets mankeert. Dat wil ik voorkomen!” Wanneer we samen ontdekken dat Arianne wel heel veel van zichzelf eist en moet zien te voorkomen, worden dat en de krampachtigheid die daarmee gepaard gaat onderwerpen van gesprek. Ze voelde zich altijd alleen dan waardevol, als ze die taken op zich nam. “Maar daardoor werd ik geleefd in plaats van dat ik zelf leefde.”

Willen

Gaandeweg gaat Arianne rust uitstralen. Ze komt meer ontspannen over en af en toe maakt ze een geintje. Op een zeker moment zegt ze: “Raar eigenlijk, ik doe nog bijna net zoveel als hiervoor, maar het lijkt wel of het nu geen moeten meer is, maar willen. Een soort keuze of zo, raar hé? Ik kan ook meer genieten van de dingen die ik nu doe. En het lijkt wel of de mensen om mij heen ook leuker op mij reageren!” Na zes gesprekken ronden we de begeleiding af. Arianne kan het leven weer aan.

Eigen functioneren & Relaties

Marco Wolvers - Sociaal raadsman

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Marco Wolvers

Functie: Sociaal raadsman

LinkedIn

“Heb je een zorgverzekering, een huurhuis en/of kinderen, dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming in de kosten die je daarvoor maakt. Hiervoor bestaan verschillende toeslagen: zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Helaas ontstaan daardoor ook veel problemen. Wil je het aanvragen of moet je terugbetalen en denk je dat het niet klopt? Samen kijken we naar een oplossing!”

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon