Logo Minters

Belspelletjes en een lege koelkast

Meneer el Haddioui (66) is door zijn huisarts naar het sociaal wijkteam verwezen. De directe aanleiding van zijn bezoek aan de huisarts was zijn verzoek om een voedselpakket. Hij heeft hartproblemen en zijn kortademigheid wordt de laatste tijd nog eens versterkt door stress. Hij slaapt slecht omdat hij piekert over zijn financiële situatie.

Meneer is een aantal jaren geleden gescheiden, woont nu alleen en brengt veel tijd door met televisiekijken en internet. Hij neemt soms deel aan belspelletjes, waardoor zijn telefoonrekening nogal is opgelopen. Hij heeft veel medische onkosten en een hoge energierekening – hij houdt van een warm huis. Bovendien vindt hij het belangrijk om de familie in zijn land van herkomst financieel te ondersteunen. Hij gebruikte de laatste tijd vaak zijn creditcard, maar nu heeft de bank zijn rekening geblokkeerd. Hij kan niet bij zijn geld en heeft een aantal dagen geen boodschappen kunnen doen. Hij had wel eens gehoord van schuldhulpverlening en heeft nu een afspraak met een van onze sociaal raadspersonen.

Een voedselpakket is een tijdelijke oplossing

Ik dien een aanvraag in bij de Voedselbank en de sociaal-juridische adviseur zal de financiële situatie van meneer el Haddioui in kaart brengen en naar een structurele oplossing zoeken. De voedselpakketten van de Voedselbank zijn een tijdelijk steuntje in de rug. Tijdens het gesprek in mijn spreekkamer merk ik dat het meneer allemaal erg hoog zit. Hij schaamt zich, voelt zich alleen en lichamelijk niet gezond. Ik besluit een vervolgafspraak met hem te maken bij hem thuis.

Anders omgaan met tijd en geld

Twee weken later bezoek ik hem. Hij vertelt dat hij al een gesprek heeft gehad met een sociaal raadsvrouw. Dat geeft lucht zegt hij, letterlijk en figuurlijk. Er is nu tijd en ruimte om over zijn leven te praten. Waar komt hij vandaan, wat deed hij voor werk? Hij vertelt over zijn huwelijk, zijn kinderen, zijn geloof… Hij vertelt ook dat hij zich vaak alleen voelt. Ik vertel hem dat er organisaties zijn van vrijwilligers die bezoeken brengen aan mensen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken. Hier gaat hij over nadenken. Hij voelt zich moe, maar ook opgelucht na dit gesprek. Ik maak nog een vervolgafspraak om te kijken in hoeverre meneer el Haddioui er – met hulp van professionals en vrijwilligers – in slaagt zijn financiële en zijn psychosociale situatie te verbeteren.

Eigen functioneren & Relaties

Marjolein ten Velden - Praktijkondersteuner GGZ, De Cordes, Hoek van Holland

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Marjolein ten Velden

Functie: Praktijkondersteuner GGZ, De Cordes, Hoek van Holland

"Samen kwamen we er achter dat mijn cliënt last had van een burn-out. Met ondersteunende en inzichtgevende gesprekken kreeg hij voldoende handvatten om de klachten te verminderen. Ik weet nu dat ik alert moet blijven op het nemen van voldoende ontspanning, zei hij. Zo'n uitspraak geeft een goed beeld van mijn werk!"

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon