Logo Minters

Jans hoofd maakte overuren

Tegenover me zit een grote, zware man met een rood hoofd. Jan is buschauffeur en houdt van zijn werk. Maar nadat een passagier hem ‘kankerlijer’ noemde, heeft hij het stuur niet meer aangeraakt. “Ik ontplof”, zegt hij en met een grote zakdoek veegt hij het zweet van zijn voorhoofd.

Hij vertelt dat zijn vader anderhalf jaar geleden is overleden aan kanker. “Ze zeggen dat ik het niet verwerkt heb, maar ik heb er nog het meeste last van dat ik er niet was toen hij zo ziek was. Ik was zo in paniek, dat ik de meeste tijd in de kroeg zat.” Ik zie tranen in zijn ogen. “Mijn vrouw steunt me, maar die weet soms ook niet meer wat ze met me aan moet. Ik slaap slecht en ik heb vreetbuien. Mijn hoofd maakt overuren.”

Angst en onzekerheid

Jan heeft de huisarts een keer laten komen, omdat hij dacht dat hij een hartinfarct had. Het was hyperventilatie. Jan houdt zich staande met allerlei grappen en grollen, maar hij praat niet over zijn vader. Tijdens onze gesprekken ontdekt hij dat hij zich heeft ondergedompeld in de drank uit angst zijn vader te verliezen. Jan leunde sterk op zijn vader; beslissingen nam hij nooit alleen. Als hij op een goede dag naar het graf van zijn vader gaat, merkt hij tot zijn verbazing dat het er goed toeven is. Op zijn sterfdag brandt hij een kaars. De steun die hij van zijn vader kreeg, zoekt hij hoe langer hoe meer in zichzelf.

... maken plaats voor zelfverzekerdheid

Voor het eerst in zijn leven koopt hij zonder zijn vader een andere auto: hij bepaalt het merk, zijn vrouw de kleur. Hij gaat weer enkele uren per dag werken en vindt dat prettig. Het zal hem altijd wel moeite kosten zijn ziel bloot te leggen, maar hij bespreekt meer met zijn vrouw en ook bij de collega die hem op Minters attendeerde, vindt hij een gewillig oor. Zijn grapjes klinken minder geforceerd, zijn gezicht is minder opgeblazen. We nemen afscheid.

Eigen functioneren & Relaties

Astrid Solter - Teamleider Wijkteam Vlaardingen Holy

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Astrid Solter

Functie: Teamleider Wijkteam Vlaardingen Holy

"Zorgen dat mensen zelf weer verder kunnen met hun leven, daar doe ik dit werk voor!"

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon