Logo Minters

Toch weer wat vertrouwen in de toekomst

De 65-jarige Sjaak maakt weinig oogcontact en het huilen staat hem nader dan het lachen. Met verstikte stem vertelt hij dat hij er iets aan hem mankeert omdat hij geen relaties in stand kan houden. Met zijn twee zoons heeft hij wel contact, maar niet erg diepgaand. Hij is onlangs met pensioen gegaan, heeft geen vrienden en bijna geen andere sociale contacten.

Gedurende het gesprek kom ik erachter dat hij bang is voor een toekomst in zijn eentje. Hierdoor heeft hij soms last van gevoelens van paniek. Hij praat veel over het verleden en zijn mislukte relaties. Het lijkt alsof hij op een fiets zit die naar voren rijdt, maar dat hij steeds achterom kijkt. Hierdoor leeft hij meer in het verleden dan in de toekomst. Verder voelt hij zich vaak afgewezen, wat hem wanhopig maakt. Hij zegt dat het komt omdat hij vaak gelijk wil hebben en anderen corrigeert. Is hij dan zo’n zonderling, vraagt hij me?

Praten, luisteren, oefenen en nadenken

Tijdens vijf gesprekken hebben we intensief van gedachten gewisseld over afwijzing, paniek, negatieve gedachten, strijd, onrust, twijfel en tekortkomingen. Allemaal onderwerpen waarover hij niet gewend was te spreken. Ik heb hem handvatten aangereikt om ermee om te gaan. We spraken verder over zaken als anderen ruimte geven en zelf ruimte nemen, geven en nemen. We hebben geoefend met bepaalde situaties en ik heb Sjaak gewezen op nut en noodzaak van een daginvulling als je niet meer aan het arbeidsproces deelneemt.

Loopgroep

We zijn nu een halfjaar verder en het gaat beter met Sjaak. Hij is vrijwilligerswerk gaan doen – hij brengt maaltijden rond voor een zorgorganisatie – en is gaan hardlopen. Hij is zo verstandig geweest zich aan te melden bij een loopgroep, zodat hij automatisch met anderen in contact komt. Ook geeft hij aan dat hij met zijn zoons heeft gesproken over wat hem bezighoudt. Hij heeft weer wat meer vertrouwen in andere mensen en stelt zich er ook meer voor open. Tijdens het afrondende gesprek blijkt dat Sjaak met meer vertrouwen naar de toekomst én naar zichzelf durft te kijken.

Eigen functioneren & Relaties

Antoinette Eilering - Mantelzorgconsulent

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Antoinette Eilering

Functie: Mantelzorgconsulent

"Tijdens een workshop Rouwverwerking na mantelzorg zei een van de deelnemers: 'Ik heb de knop kunnen omzetten en ik heb echt een stap gezet in het rouwproces. Ik bleef er een beetje in hangen en kijk nu weer vooruit.' En dat is precies waar we het als Minters Mantelzorg voor doen!"

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon