Logo Minters

Assertief zijn kun je leren!

Als de 25-jarige Melissa zich meldt, heeft ze al een tijdje last van hoofdpijn, hyperventilatie en stress. Ze valt meestal pas laat in slaap en is vaak vroeg wakker. Ze is vermoeid door het slaaptekort, maar ook doordat ze vaak slecht of helemaal niet eet.

Tijdens het eerste gesprek wordt duidelijk dat Melissa moeite heeft met het aangeven van haar grenzen en dat zij te veel hooi op haar vork neemt. Ze staat altijd voor iedereen klaar en dat gaat vaak ten koste van de dingen die ze zelf wil doen. Als reden geeft ze aan dat ze bang is om mensen teleur te stellen, afgewezen te worden en ruzie te krijgen. We praten over haar jeugd en ze beschrijft een situatie waarin haar ouders veel ruzie met elkaar hadden. Haar ouders gingen scheiden toen zij achttien jaar was. Ze bleef bij haar moeder wonen en hield contact met haar vader, hoewel dat erg lastig was gezien de hevige strijd tussen haar ouders. Ze probeerde aan beide ouders tegemoet te komen, maar kwam daardoor zelf in de knel. Op het werk – Melissa is leerkracht – doet ze alles wat haar opgedragen wordt, en meer.

Grenzen stellen en zeggen wat je wilt

Samen stellen we vast dat er sprake is van een assertiviteitsprobleem. Het beter aangeven van grenzen en zich op een goede manier kunnen uiten, zijn voor Melissa belangrijke leerpunten. Door assertief gedrag te oefenen in een groep kan ze dit nieuwe gedrag in een veilige omgeving uitproberen. Ze besluit zich aan te melden voor de cursus Assertiviteit. Na afloop daarvan spreken we elkaar weer. Het gaat duidelijk beter met Melissa en ze acht zichzelf in staat om op de ingeslagen weg door te gaan. Ik heb er alle vertrouwen in.

Eigen functioneren & Relaties

Petra van Os - Medewerker Ontruimingspreventie

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Petra van Os

Functie: Medewerker Ontruimingspreventie

"Als een huurder wordt toegelaten tot het traject Ontruimingspreventie (voorkomen huisuitzetting) kan ik hem of haar ondersteunen bij het maken van een nieuwe start. Doel: de zelfredzaamheid op financieel gebied, en ook op andere levensgebieden, vergroten."

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon