Logo Minters

Pluk de dag!

In 2006 genoten Ruud en Minny volop van de vele activiteiten die ze zich hadden voorgenomen te doen als ze met pensioen waren. Hun devies was: pluk de dag! Maar toen werd Minny getroffen door een beroerte. Daarna werd alles anders...

Na de ziekenhuisopname en een langdurige revalidatie kwam Minny thuis en werd Ruud haar belangrijkste mantelzorger. De gevolgen van de beroerte waren groot. Ze kon nauwelijks nog lopen en was buitenshuis aangewezen op een rolstoel. Ook het praten ging moeizaam. Omdat hij nogal wat vragen had over financiën en voorzieningen en ook wilde weten hoe hij zich zo goed mogelijk staande zou kunnen houden in zijn nieuwe rol, zocht Ruud contact met Minters Mantelzorg. Ik heb verschillende gesprekken met hem gevoerd en hem kunnen helpen met het beantwoorden van zijn vragen. Hij had het zwaar, en Minny ook, maar samen hebben ze deze situatie zo goed mogelijk het hoofd geboden. Erg veel keus was er ook niet… Het echtpaar had geen kinderen en in de loop van de jaren raakten ze helaas ook enkele vrienden en kennissen kwijt. Sommigen vanwege overlijden en anderen omdat ze het moeilijk vonden om met de situatie om te gaan.

Seniorenmaatje

We zijn bijna tien jaar verder. Ruud geeft aan dat de zorg hem teveel wordt, ondanks goede thuiszorg en ondanks het feit dat hij met liefde en plezier voor Minny zorgt. Ze gaat steeds meer achteruit. In goed overleg met de huisarts wordt besloten dat ze naar een verpleeghuis gaat. De verhuizing verloopt voorspoedig en Minny lijkt het naar haar zin te hebben. Maar Ruud kan er niet aan wennen alleen thuis te zijn. Hoewel hij vaak in het verpleeghuis is, voelt hij zich eenzaam. We bespreken samen wat hij wil en welke mogelijkheden er zoal zijn. Hij durft de stap naar een ontmoetingscentrum voor ouderen nog niet te zetten. Daarom stel ik voor dat ik hem in contact breng met Seniorenwelzijn dat hem aan een ‘seniorenmaatje’ kan koppelen. Deze vrijwilliger zal Ruud extra aandacht geven en activiteiten met hem ontplooien, zodat hij weer meer ‘onder de mensen’ komt. Als ik Ruud een paar weken later opbel, is het eerste contact gelegd en voelt hij zich energieker en vooral ook: minder eenzaam. Hij zei: “Ik heb mezelf herinnerd aan ons devies. Pluk de dag! Minny kan dat niet meer, helaas, maar juist voor haar ga ik dat weer meer doen!”

Eigen functioneren & Relaties

Mantelzorg

T 010 435 10 22

E info@mintersmantelzorg.nl

Jindra Boogaard - Praktijkondersteuner GGZ, Wijkondersteuningsteam Schiedam Oost

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Jindra Boogaard

Functie: Praktijkondersteuner GGZ, Wijkondersteuningsteam Schiedam Oost

"Mensen met psychische klachten kunnen goed geholpen worden in de eerste lijn. Ik stimuleer ze zich minder te richten op het probleem en juist meer op kansen en mogelijkheden. Dat geeft weer kracht! Mijn functie is niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk en geeft energie, resultaat en voldoening."

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon