Logo Minters

Waarom is Silka schoolziek?

Op de basisschool van haar dochter Silka bezoekt Dorinde mijn spreekuur. Ze vermoedt dat de elfjarige Silka last heeft van faalangst. Ze is vaak schoolziek, heeft dan hoofdpijn en is misselijk – vooral als zij een toets moet maken. Dorinde is hoogopgeleid en wil graag dat haar dochter minimaal havo gaat doen.

“Silka kan veel betere cijfers halen, maar door de spanning lukt dat niet. Ik probeer steeds in de buurt te zijn en zoveel mogelijk te helpen met haar huiswerk. Als ik haar daarna overhoor, dan weet ze alles terwijl ze op school opeens niets meer weet”, vertelt Dorinde me. Ze heeft hierover nog niet met de leerkracht gepraat. Ik spreek met Dorinde af dat ik de situatie met de leerkracht zal bespreken. Deze belooft Silka te observeren en haar zo nodig te testen om meer duidelijkheid te krijgen. Ik moedig Dorinde aan zelf ook met de leerkracht te praten.

Te hoge eisen

Een week later zie ik haar weer. Zij heeft inderdaad een gesprek gehad met de leerkracht. Ook ik heb de leerkracht gesproken. Hij heeft geen vermoeden van faalangst. Dorinde stelt toch wat te hoge eisen aan haar dochter. Ze krijgt het advies zich minder te bemoeien met het huiswerk van haar dochter. Als Silka haar hulp vraagt, kan ze haar aanmoedigen eerst zelf een oplossing te zoeken, bijvoorbeeld gedurende vijf minuten. Als dit goed gaat, kan ze Silka het tien minuten zelf laten uitzoeken. Dorinde toonde zich na deze twee gesprekken opgelucht. “Ik ben blij dat ik toch met haar leerkracht heb gesproken en realiseer me nu dat ik mijn dochter teveel heb gepusht om vooral hoge cijfers te halen. Ik spring nu alleen nog bij als ze aangeeft er echt niet uit te komen. Ze gaat volgend jaar naar de theoretische leerweg van het vmbo en daar heb ik vrede mee.”

Opvoeden & Opgroeien

Sebastiaan Kardol - Jongerenwerker

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Sebastiaan Kardol

Functie: Jongerenwerker

“Ik betrek jongeren in Holy bij de samenleving en coach hen bij het zelf invulling geven aan positieve vormen van vrijetijdsbesteding. Zo organiseren jongeren in jongerencentrum Europe activiteiten voor kinderen uit de buurt, maar ook voor henzelf zoals het bouwen van een rapstudio die nu wekelijks in gebruik is om muziek te maken, teksten te schrijven en op te nemen."

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon